HTML

Palóc versek, történetek, kínosságok, gondolatok

Saját és más versei. Gondolatok. Élmények. Kritikus megjegyzések . Kínos történektek stb.

Friss topikok

  • Epü: Üdv! Netkobzos! Ezer éve nem hallottam felőled! Mi van veled? (2020.05.03. 14:10) A netkobzos ujra jelen
  • netkobzos: Sziasztok! Itt jön egy kis kiegészítés. "A farizeusok szó eredete a fariszaioi=elkülönitett (gör... (2008.12.03. 10:50) Elbújva megtalálható
  • netkobzos: Többet az solvatten.se oldalon netkobzos (2008.09.03. 12:23) Napvíz
  • netkobzos: Angliából "Oh, My Deer, Ez egy ilyen orszag. Itt nem stresszeljuk a gyereket, nem feleltetunk, nem... (2008.08.29. 21:59) Az oktatók gyávasága
  • netkobzos: Így értelmezte az egyik olvasóm! "s mert ki is az a féfinak nevezett ember? elég önző, ha nem ak... (2008.04.07. 13:35) Csak hallgass!

Linkblog

Nincs pénz?

2010.01.21. 10:36 netkobzos

 

Nincs pénz? - Sebaj!
 
Tudod hogy mi az hogy Munktell?
 
Betanulni az együtt működést
Gyakorlati példákat kell kitalálni – pl mi az hogy Munktell?
Persze hogy nem tudod! Még nem is létezik de komolyan gondolják hogy létrejöjjön. De térjünk a lényegre.
 
Arról volt szó – ha az írásaimat olvassátok – hogy gyakorlások szükségesek az együtt működés betanítására. Tehát gyakorlatokat kell kitalálni amelyek elő segítik a kreativ gondolkodást a csoporton belül. Hogyha kevés a példa akkor gondoltam talán szóba jöhetne ez is.
 
Először az osztály csoportokra kell osztani és minden csoportnak ezt a feladatot kell megoldani: Mit tennétek ha bekövetkezne egy totális pénzválság - egyszer csak nagyon kevés lenne belőle. A csoportok megoldásait azután együtt kell kiértékelni.
 
No most mi köze ennek a Munktellhez vagy fordítva. A Munktell is egy helyi pénzfajta ami a városon belül azaz lokálisan lehetne alkalmazni. Volnának tagjai akik ebbe a szervezetbe belemennének. Tehát egy helyi valuta tulajdonképpen és ami nem is olyan újdonság.
 
A valóságban is kipróbálták
Már a 30-as években volt ilyen egy osztrák Wörgl városában amely jó fejlődést is okozott ott.
 
Ebben a városban ahol én lakom itt is azon gondolkodnak hogy alkalomadtán bevezetik a Munktellt a Svéd Koronával párhuzamosan.
 
Mi haszna?
Miért is lenne jó az ilyen lokális valuta?
Van ugye a normalisand folyó gazdasági élet de lehetne dúsabb is de minden egyszerűen nem fér bele. Vannak ugyanis lehetőségek adni/venni, munkacsere stb. amit a normális gazdasági élet nem fogad be – nem szórakozik vele. Van pl a szomszédnak gyümölcse amit pl eladhat Munktellért és neked van foghagymád aminek ugyanakkor ára van Munktellben. Így megindulhat a helyi „csere” pl az interneten. Rengeteg ilyen lehetőség van mialatt a valódi pénzt talán spórolni kell/lehet. Ha nincs lokalis/helyi valuta akkor sok minden érték elveszik a semmibe.
 
Már van kidolgozott szisztéma erre
Ha többet akarsz tudni erről a szisztémáról akkor keresd fel a LETS, Local Exchange and Traiding Systems az interneten.
 
Tehát egy lokális/helyi valuta lesz talán a Munktell Eskilstunában és az azért lenne jó mert elősegítené a helyi adás/vételt. - Amid van el lehet adni helyi pénzért s amiért vehetsz helyben valami mást amit egy másik helybéli kínál pl az internetes piacon.
 
Egy ilyen helyi valuta a klímát is védi mert ott helyben talán megtalálsz olyat ami éppen kell.
 
netkobzos

Szólj hozzá!

Címkék: pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://paloc.blog.hu/api/trackback/id/tr361689628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása