HTML

Palóc versek, történetek, kínosságok, gondolatok

Saját és más versei. Gondolatok. Élmények. Kritikus megjegyzések . Kínos történektek stb.

Friss topikok

  • Epü: Üdv! Netkobzos! Ezer éve nem hallottam felőled! Mi van veled? (2020.05.03. 14:10) A netkobzos ujra jelen
  • netkobzos: Sziasztok! Itt jön egy kis kiegészítés. "A farizeusok szó eredete a fariszaioi=elkülönitett (gör... (2008.12.03. 10:50) Elbújva megtalálható
  • netkobzos: Többet az solvatten.se oldalon netkobzos (2008.09.03. 12:23) Napvíz
  • netkobzos: Angliából "Oh, My Deer, Ez egy ilyen orszag. Itt nem stresszeljuk a gyereket, nem feleltetunk, nem... (2008.08.29. 21:59) Az oktatók gyávasága
  • netkobzos: Így értelmezte az egyik olvasóm! "s mert ki is az a féfinak nevezett ember? elég önző, ha nem ak... (2008.04.07. 13:35) Csak hallgass!

Linkblog

Elbújva megtalálható

2008.12.01. 12:59 netkobzos

A farizeizmusról

Az Antikrisztus eredete.


 

A múlt napon a farizeusok jöttek szóba a rádióban. Egy papféle jellemezte ôket, amely kijelentései inkább a papot jellemezték mint a farizeizmust. Öntsünk tehát tiszta vizet a pohárba.


 

Nagyon érdekes volt amikor részben elhatárolódni látszott a papféle, amikor a valóságban tudvalévô hogy vallása vallja a farizeusok legalabbvetôbb tanát, azaz a szabad akarat létezését. Ez magában nem más mint egy farizeusi magatartás.- Miért szégyenli bevallani?


 

A kígyó magzatai – Jézus szerint.

Nos, miért ítélte el olyan határozottan Jézus a farizeusok tanait? A farizeusok alaptana/kiindulópontja az az elképzelése volt az emberrôl, hogy az Isten az embert szabad akarattal látta el. A tan növekvô szerkezetébe beleszôtték a a következôket: mivel van szabad akarat akkor tehát létezik a szabad választás lehetôsége is a jó és a rossz között, és megvalósításának a lehetôsége is. - Semmi sem akadályoz tehát hogy jót cselekedj, különösen az Isten nem.


 

Antikrisztus

Ha az ember tehát arra képes hogy válasszon akkor az ember felelôsége az is hogy mit választ. Ha válassza a jót akkor üdvözülhet. A Jézus-féle megváltás akkor nemcsak fölösleges hanem egy butaság is állították a farizeusok. Innen az Antikrisztus elve.

A farizeizmus az akkori Antikrisztusi felfogás talaja volt és innen terjedt el később a vallásokba is. Jézus figyelmeztetett erre a következményre.


 

Keveredés

A szabad akaratban való hitre alapozott farizeizmus tôled várja el azt hogy segíts magadon (önmegváltás). A vallás feladatának tekinti hogy megmondja/esetleg megmagyarázza stb hogy mi a jó. Attól kezdve a feladat/a jó megvalósítása a tiéd. - Segíts magadon az Isten is megsegít!


 

A farizeizmus a vallásokban azonban nehezen felismerhetô/kiválasztható mert keveredik a keresztény tanokkal.


 

netkobzos

1 komment

Címkék: farizeizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://paloc.blog.hu/api/trackback/id/tr77797727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netkobzos 2008.12.03. 10:50:56

Sziasztok!

Itt jön egy kis kiegészítés.

"A farizeusok szó eredete a fariszaioi=elkülönitett (görög szó) ami kb ie, II.sz-ban keletkezett zsidó vallási és részlegesen politikai irányzat. A Hasmoneus dinasztiával később Heródes uralmával szemben álló irástudók és törvénymagyarázók voltak ill.ezek soraiból váltak ki. A mózesi törvényeket szigoruan betartották, de kötelező érvényünek ismerték el az u.n irástudók előirásait is. De a lényeg, hogy a legfontosabbnak tartották az irásmagyarázatot. A bibliamagyarázatok gyüjtésével megvetették a rabbinikus irodalom alapjait. Egyben szemben álltak a szadduceusokkal és harcoltak a zsidó vallási szekták és a korai keresztény gyülekezetek ellen. Munkásságuk alapján kelezkezett a Talmud is. A "tisztaviz" öntéséhez egy világi és nem "papféle" ember..."


Hozzátenném még most hogy a szabad akaratra való hivatkozás/utalás megtalálható a katolikus bibliában. Svédül a Syrak magyarul azt hiszem a Szirák könyve 14:15 -- amelyet a farizeusok is hitelesnek tartottak.
Más biblákban ez a könyv hiányzik mert nem tartják hitelesnek.
Luther vélménye szerint az embernek csak saját akarata van és nincs szabad akarata. Ezt igazolja máshol mindenütt minden biblia is. És saját magad is ha rá gondolsz.

netkobzos
süti beállítások módosítása